Απόψεις γνωστών Ηπειρωτών, που είχαν δημοσιευτεί στο διάστημα 2005-2012 στην ARTA PRESS, σχετικά με το τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει από (σ)την 'Ηπειρο. Μερικά χρόνια μετά, μπορείτε να διαπιστώσετε τι έχει ή τι δεν έχει αλλάξει. Σε προηγούμενη ανάρτηση ( https://artapress.gr/articles/42/) διαβάσαμε τις απόψεις μερικών Αρτινών για την πόλη τους.  Και θα συνεχίσουμε με την Ελλάδα...

 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...

 

Το ιδιαίτερο χρώμα της, μια δική της αύρα, ατμόσφαιρα, ιστορία, κουλτούρα, οι φωνές των ανθρώπων, οι άνθρωποι, τα σπίτια, η πέτρα, τα βουνά, η φύση, τα χρώματα, οι ήχοι και οι μυρουδιές της, η φτώχεια και το μεγαλείο της – ένα βάρος ιδιαίτερο.

(Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέας)

 

Η περηφάνια και το φιλότιμό μας. Η φυσική της ομορφιά. Η πλούσια και ακόμη υποτιμημένη Ιστορία της. Πόσοι από μας, ας πούμε, γνωρίζουμε ότι είμαστε η κοιτίδα του ελληνικού διαφωτισμού. (Μιχάλης Σπέγγος, συγγραφέας)

 

Oι άνθρωποι που έμαθαν να ζούν, τόσα χρόνια, με αυτάρκεια και σοφία.

(Κατερίνα Λέχου, ηθοποιός)

 

Η ανθρωπιά του τοπίου, η αθωότητά του. Οι θρύλοι που διατρέχουν τα ποτάμια, τα σκόρπια σπίτια στις βουνοπλαγιές, τα απομεσήμερα του Αυγούστου, το καθαρό βλέμμα του ξωμάχου, το τσεμπέρι που πάει να εκλείψει.

(Μάνθος Σκαργιώτης, συγγραφέας)

 

Είναι η ποικιλία της. Συνήθως, πολλοί ταυτίζουν την Ήπειρο με τα Γιάννινα, ιδίως το Ζαγόρι. Η Ήπειρος είναι πολλά πράγματα, κρύβει εκπλήξεις κι αντιθέσεις που ανανεώνουν συνεχώς στην Ήπειρο. Ποτέ δεν την χορταίνεις. Από τη βόρεια Πίνδο και τα Τζουμέρκα ως τον κάμπο της Άρτας και τα παράλια του Ιονίου οι εικόνες και οι μορφές του πολιτισμού είναι πολλές.

(Ευάγγελος Αυδίκος, λαογράφος)

 

Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο, πέρα από τα μνημεία της, είναι το ηπειρώτικο τοπίο με τις πολλές εναλλαγές. Αλλά και οι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε χωριά απομακρυσμένα: κοφτοί και ντόμπροι. Έχω κάνει δυνατές φιλίες στην Ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολιτογραφήθηκα Ηπειρώτης.

(Γιώργος Ρήγινος, αρχαιολόγος)

 

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...

 

Η «ηπειρωτίλα» – που μ’ αυτό εννοώ μια μιζέρια και μια εσωστρέφεια, σε μικρογραφία της εθνικής μας μιζέριας, αλλά με έντονο το τοπικιστικό άρωμα της Ηπείρου.

(Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέας)

 

Είμαστε ακόμη κλειστή κοινωνία. Με τάσεις απομονωτισμού. Ιστορικοί και γεωγραφικοί κυρίως οι λόγοι. Αυτό θα αργήσει να αλλάξει. Είμαστε ακόμη απ' τις φτωχότερες περιοχές της δυτικής Ευρώπης. Αυτό μπορεί να αλλάξει και γρήγορα.

(Μιχάλης Σπέγγος, συγγραφέας)

 

Οι άνθρωποι, που είναι σμιλεμένοι όπως η πέτρα.

(Κατερίνα Λέχου, ηθοποιός)

 

Η προσπάθεια άλωσής της από τη λογική της μοντέρνας «ανάπτυξης».

(Μάνθος Σκαργιώτης, συγγραφέας)

 

Οι Ηπειρώτες που έχουν πετύχει τόσα πολλά στη διασπορά δεν έχουν καταφέρει να συνεργαστούν. Οι διάφορες περιοχές φαίνεται να ακολουθούν παράλληλους δρόμους. Η Ήπειρος είναι, ίσως η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα, που δεν έχει ισορροπία.

(Ευάγγελος Αυδίκος, λαογράφος)

 

Όταν πολιτογραφείσαι σε έναν τόπο, τον δέχεσαι με τα καλά του και με τα άσχημα.

(Γιώργος Ρήγινος, αρχαιολόγος)

 

Δεν μου αρέσει που κλείνουν σχολεία στα χωριά από την υπογεννητικότητα και την ερήμωση, δεν μου αρέσει που το Θέατρο της Δωδώνης μένει τόσα χρόνια κλειστό. Δεν μου αρέσουν οι κάθε είδους επεμβάσεις και παρεμβάσεις στη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παράδοση που δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στον τόπο και τον ίδιο τον άνθρωπο από αυτά που δήθεν θα μας πρόσφεραν.

(Λάκης Χαλκιάς, τραγουδιστής)