Το διαστημικό σκάφος InSight, ένας τρίποδος στατικός γεωφυσικός ανιχνευτής, βάρους 358 κιλών, προσεδαφίστηκε επιτυχώς, την Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, στην Elysium Planitia, μια τεράστια επίπεδη έκταση, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., βορειότερα του ισημερινού του πλανήτη Άρη. Αποστολή του InSight είναι να μελετήσει την ιστορία του πλανήτη, μετρώντας το μέγεθος, το πάχος, την πυκνότητα και τη δομή του πυρήνα, του μανδύα και του φλοιού , παρέχοντας στοιχεία για τις διαδικασίες εξέλιξης όλων των πετρωδών πλανητών του εσωτερικού Ηλιακού Συστήματος.

Στο μεταξύ  ο Μητροπολίτης Θεσαλονίκης Άνθιμος απεφάνθη κατηγορηματικά από άμβωνος ότι “δεν υπάρχει άλλος πλανήτης μέσα σε ολόκληρον τον κόσμον, τον ουράνιον, από αυτόν τον πλανήτη, που κατοικούμε εμείς και είναι αυτή η Γη" και υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η NASA, από τις υποτιθέμενες αποστολές στον πλανήτη Άρη, στην πραγματικότητα έχουν τραβηχτεί στη... Σαντορίνη. Και προς απόδειξη κατέθεσε τις δύο φωτογραφίες: τη μία από τη Σαντορίνη και την υποτιθέμενη από τον ...'Αρη.

Σοβαρά τώρα: Την φωτογραφία δεξιά την είχα τραβήξει πριν από μερικά χρόνια στο νησάκι της Καμμένης, στην καλδέρα της Σαντορίνης, ενώ η φωτογραφία αριστερά έχει τραβηχθεί, από το σκάφος Curiosity το 2012, πράγματι στον Άρη, στον κρατήρα που βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Sharp . Το «Curiosity» είχε εκτοξευτεί στις 26 Νοεμβρίου 2011 και είχε ταξιδέψει περίπου 248 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012 με σκοπό να εξετάσει την πιθανότητα ο πλανήτης να έχει φιλοξενήσει κάποτε μικροβιακή ζωή.

Η ομοιότητα των δύο φωτογραφιών είναι όντως εκπληκτική και μαρτυρά ότι πιθανόν και ο Άρης να υπήρξε κάποτε ένας ζωντανός πλανήτης όπως η Γη, αλλά προοιωνίζεται επίσης και το εφιαλτικό σενάριο, δηλαδή οτι και η Γη μπορεί μια ημέρα να καταλήξει σαν τον 'Αρη.

Οι δύο γειτονικοί πλανήτες μοιάζουν σαν αδέρφια και είναι αυτές οι ομοιότητες που οδηγούν το ανθρώπινο γένος στην εξερεύνησή του 'Αρη. Ο κόκκινος πλανήτης έχει μέγεθος σχεδόν όσο η μισή Γη (διάμετρος 'Αρη 6.787 χλμ- διάμετρος Γης 12.765 χλμ)και απέχει από τον Ήλιο 228 εκατομμύρια χιλιόμετρα (η Γη 150 εκ.). Το αρειανό έτος είναι 687 γήινες μέρες, η διάρκεια της ημέρας είναι 24 ώρες και 40 λεπτά, η κλίση 24° (στη Γη 23° ), η βαρύτητα σχεδόν τρεις φορές μικρότερη από τη Γη, η ατμοσφαιρική πίεση 7mb (1000 mb στη Γη), η θερμοκρασία κυμαίνεται από +10° C , -120° C (στη Γη +40°C -50° C), η ατμοσφαιρική του σύσταση είναι 97% διοξείδιο του άνθρακα και 3% άζωτο (στη Γη 78% άζωτο και 21% οξυγόνο).

Και επιπλέον ο 'Αρης είναι ένας βραχώδης πλανήτης. Σαν τον δικό μας. Που μπορεί, κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον,να φιλοξενήσει τις πρώτες αποικίες των ανθρώπων. Ο 'Αρθουρ Κλαρκ έλεγε πως ο αποικισμός άλλων πλανητών δεν είναι θέμα εξερεύνησης αλλά επιβίωσης του ανθρώπινου είδους και συνεπώς πρέπει να βγούμε στο διάστημα. Εκτός αν ο Θεσσαλονίκης έχει αντίρρηση...