Μία ανεπανάληπτη έκδοση 450 σελίδων με άγνωστες ποδοσφαιρικές ιστορίες, ανέκδοτες φωτογραφίες, αποκλειστικές συνεντεύξεις, σπάνια ντοκουμέντα και ακόμα όλους τους αγώνες από το 1960, αναλυτικά με τις συνθέσεις, τους σκόρερς και άλλα στατιστικά στοιχεία κυκλοφορεί σύντομα.

 

 

Και εγένετο Αναγέννηση...

 

Μιά φορά και έναν καιρό, το μακρινό 1960, στην ΄Αρτα υπήρχαν τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες: ο Α.Ο. Παναμβρακικός με χρώματα μπλε-άσπρο, ο Α.Ο. Αετός με χρώματα πράσινο-άσπρο και ο Α.Ο. Ολυμπιακός με χρώματα κόκκινο-άσπρο. Αρκετές ομάδες για μια μικρή πόλη. Και μάλιστα με τέτοια αντιπαλότητα. Ωστόσο ο σπόρος της ιδέας για μια ομάδα που θα αντιπροσώπευε όλη την πόλη και όλους τους Αρτινούς, άρχισε πια να φυτρώνει. Oι περισσότεροι φίλαθλοι ονειρεύονταν μια ομάδα που θα πήγαινε ψηλότερα το αρτινό ποδόσφαιρο.

Οι συνθήκες φάνταζαν ιδανικές.Σε κάθε ομάδα υπήρχαν άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό που έτυχε να συναντηθούν σε εκείνη την ευνοϊκή συγκυρία για το ποδόσφαιρο της ΄Αρτας. Στον Παναμβρακικό πρόεδρος ήταν ο καθηγητής Χαράλαμπος Σαλούρος, στον Αετό ο φαρμακοποιός Γιώργος Αναλογίδης (αργότερα πρόεδρος στον “Σκουφά”) και στον Ολυμπιακό ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Αλέκος Ευταξίας.

Στις συζητήσεις για την συνένωση και των τριών ομάδων, που γίνονταν στην αίθουσα του “Σκουφά”, έπαιρναν μέρος αρκετοί φίλοι και παράγοντες του αρτινού ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτών, ο Βίκτωρ Σακκάς, ο Τάσος Χήτας, ο Σπύρος Πανής, ο Πέτρος και ο Πολυκράτης Διαμάντης από τον Παναμβρακικό, ο Τάκης Παπαρούνης, ο Βασίλης Καρατσιώλης, οι Κεφαλαίοι από τον Αετό, ο Αλέκος Πλακιάς, ο Απόστολος Παραλίκης, ο Στράτος Πατσαλιάς από τον Ολυμπιακό. Εκείνος που ανέλαβε όλα τα διαδικαστικά, ήταν ο λογιστής Εύδοξος Καραπέτσης. Ένας άνθρωπος καθολικής αποδοχής από την αρτινή κοινωνία, που ήταν ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο.

Η ιδρυτική συνέλευση έγινε τον Αύγουστο 1960, στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ. Και το όνομα της νέας ομάδας: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, με χρώματα το άσπρο και το μαύρο και σήμα το θρυλικό γεφύρι.

(η συνέχεια επί του βιβλίου...)